zenwustelsel
hartcoherentie
chronische stress

4 januari

Door de werking van het zenuwstelstel te begrijpen, kunnen we meer grip ervaren op onrust en stress in ons leven.
Ons autonome zenuwstelsel bestaat uit het sympathische zenuwstelsel en het parasympatische zenuwstelsel, onderdeel hiervan zijn de zogenoemde ventrale tak en dorsale tak.
Simpel gezegd kun je zeggen dat het sympathische systeem de -aan-knop is. Het systeem wat ons in de actie zet.Het parasympatische deel zou je de uit-knop of pauze knop kunnen noemen.

De dorsale tak is verbonden met de stressreactie van bevriezen.
Het zet ons systeem teveel uit. Het verlaagt bij ‘extreem’ gevaar het bewustzijn om zo te kunnen overleven.Hierbij verlies je het contact met jezelf en hiermee ook met de ander. Bij een gezonde dosis aan stress zijn deze systemen goed op elkaar afgestemd, waardoor er een balans ontstaat.

Wanneer we worden blootgesteld aan chronische stress kunnen we niet meer goed terugkeren naar volledige ontspanning.
Hierdoor ontstaat het gevoel van altijd aan te staan. Soms hebben we niet eens in de gaten dat er sprake is van stress.

Onze automatische reacties in terugkerende situaties die ons blokkeren waardoor we in de vecht-, vlucht- of bevriesstand komen kunnen een gewoonten worden, waardoor we ze als ‘normaal’ gaan ervaren terwijl het onbewust ons leven beïnvloed.

Bepaalde situaties kunnen ons triggeren.Deze triggers kunnen gekoppeld zijn aan eerdere emotionele ervaringen uit het verleden, waarbij je brein de koppeling heeft gemaakt met soortgelijke situaties.Je komt in een automatisch gevoel terecht, waarbij niet altijd duidelijk is wat nu de aanleiding is.
Je bent ineens moe, geirriteerd, gespannen of boos. Het kan zijn dat je al met een geur, een beeld, een houding van iemand teruggebracht wordt naar dat oude gevoel.

Er zijn nog vele anderen oorzaken van stress: o.a. overprikkeling, maatschappelijke druk, maar ook niet aangeboren hersenletsel of ziekte.  

Een nieuwe basisbalans brengt ons autonome zenuwstelsel tot rust. We doorbreken patronen van ongezonde emotionele en gedragspatronen die zijn ontstaan vanuit eerdere gebeurtenissen en overtuigen vanuit ons verleden. Hierdoor ontstaat er ruimte voor het creëren van nieuwe paden in samenwerking met ons hart en brein waardoor je in liefdevolle verbinding komt met jezelf, en vanuit daar met de ander.

Er zijn vele manieren die ons ondersteunen bij het creëren van een nieuwe balans. Zoals hypnose, lichaamsgerichte therapie zoals BRTT en ademwerk. 

Een laagdrempelige oefening die je dagelijks kunt toepassen is het oefenen met de hartcoherentie. 

Dsc00049

HartcoherentieHet hart en het brein vormen samen één systeem. 
Bij stress geeft ons hart een signaal af aan ons emotionele brein (limbische systeem). 
Wanneer ons hart meer in balans is, zal deze signalen naar het brein sturen, waardoor we beter kunnen functioneren. 
Andersom werkt het ook zo door grip te krijgen op onze gedachten, overtuigingen, gevoelens en patronen beïnvloeden we ons hart. Hartcoherentie is een situatie waarbij we balans brengen in ons hart. Hartcoherentie staat kortgezegd voor een coherent (samenhangend) hartritme patroon. 
Dit ontstaat wanneer jouw ademhaling mooi samenvalt met jouw hartritme. 
Wanneer je veel stress ervaart ontstaat er een chaotische hartslagvariabiliteit. Door je hartcoherentie in balans te brengen ontspan je je autonome zenuwstelsel. 
Hierdoor ga je meer rust ervaren en ook ontstaat er meer ruimte in je brein om jouw patronen en gedachtegang te beïnvloeden. Een manier om je hartcoherentie te beïnvloeden is de ademhaling. 

Met onderstaande opdracht kun je hartcoherentie gaan oefenen. 

Opdracht: 

Komende week mag je twee tot drie keer per dag je hartcoherentie gaan trainen. 
Dit doe je door 7 tot 10 min bewust te gaan ademen.  
Adempatroon:  
Kom rustig zitten of liggen en sluit je ogen.  
Stel je nu voor dat je in-en uitademt door je hartgebied.  Adem 5 tellen in via je neus en 10 tellen uit via je mond met getuite lippen.  
Houd dit 7 min aan.  Vind je dit tempo te snel, dan kun je ook het tempo aanhouden van 5 tellen in en 7 tellen uit.  

Via deze link kun je een gratis audio luisteren voor de hartcoherentie. 

Audio hartcoherentie. 


Ben benieuwd wat je gaat ervaren als je deze oefening gaat toepassen! Zou je het met mij willen delen? 

Mocht je behoefte hebben aan begeleiding om meer rust en balans in je leven te ervaren, stuur me gerust een berichtje voor de mogelijkheden. Ik denk graag met je mee. 

Veel Liefs.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Wil je op de hoogte gehouden worden van de nieuwste audio's en exclusieve tips ontvangen? Word lid van de nieuwsbrief!